پشم سنگ در عایق های حرارتی چه کاربردی دارد؟
پشم سنگ در عایق های حرارتی چه کاربردی دارد؟
کارخانه های تولیدکننده ابتدا به سنگ حرارت می دهند سپس آن را در دمای بالا پهن می کنند. بعد از این مرحله محصولی شبیه پشم تشک تولید می گردد. مقاومت این محصول به قدری بالا است که به عنوان عایق حرارتی در صنایع و ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد. ضریب انتقال حرارت این عایق نسبت به سایر عایق ها کمتر است. از طرفی به عنوان بهترین عایق صوتی نیز کاربرد دارد. قاچاق این محصول موجب شده که محصولات بی کیفیتی در بازار ارائه شود که فاقد کیفیت لازم اند. عایق های تولید داخلی کیفیت بسیار بالاتری نسبت به محصولات مشابه چینی دارند.
این عایق از الیاف طبیعی تهیه می شود به همین دلیل هزینه آن حدود 30 درصد بالاتر از پشم سرباره است. جالب است بدانید این محصول مقاومت حرارتی بالاتری نسبت به پشم شیشه و پشم سرباره دارد. مقاومت مکانیکی بالا نیز از ویژگی های خاص این محصول است و موجب می شود سازه های فلزی عایق شده بعد از آتش سوزی از هم گسسته نشوند.
انواع پشم سنگ موجود در بازار
پشم سنگ فله ای
پشم سنگ فله ای در سه درجه 1، 2 و 3 و رزین خورده ساخته می شود. پشم سنگ فله را می توان برای عایق کاری بین جداره دیوارهای ساختمان، جدار دودکش ها، منبع اگزوز اتومبیل، دستگاه های صنعتی و برای پر کردن فضاهای فاقد شکل هندسی منظم به کار گرفت.
رول های بدون روکش، با روکش کاغذ کرافت و با روکش آلومینیوم مسلح
این محصول برای سقف های شیروانی، کاذب و کانال هوا کاربرد دارد.
بلانک یا توری
بلانک برای عایق کاری سطوح صاف و منحنی در صنایع، گرماخانه، دیگ های بخار، اگزوز، توربین ها و دودکش های بلند مورد استفاده قرار می گیرد. عمده ترین مصرف کنندگان این نوع عایق صنایع پتروشیمی، پالایشگاه های نفت و گاز، کارخانجات فولادسازی، سیمان و غیره می باشند.
اسلب یا پانل
اسلب در ساختمان به عنوان عایق بین جداره ها به منظور کاهش تلفات انرژی، جلوگیری از عبور صدا، جذب آن و جلوگیری از انتقال ارتعاشات کاربرد دارند.
عایق دور لوله
عایق دور لوله پیش ساخته برای عایق کاری لوله هایی که سیالات سرد و گرم در آن جریان دارد، مورد استفاده قرار می گیرد. این عایق همچنین در سیستم های حرارتی، برودتی و تهویه مطبوع کاربرد دارد.
الیاف معدنی
طبقه بندی الیاف معدنی
از نظر مسائل ایمنی، بهداشت و خواص بیماری زایی، الیاف معدنی به دو گروه عمده تقسیم بندی می شوند:
- الیاف معدنی طبیعی
- الیاف معدنی مصنوعی
- الیاف معدنی طبیعی به دو دسته زیر تقسیم بندی می شوند
- کانی های لیفی آزبست
- کانی های لیفی زئولیت ها و سایر سیلیکات های لیفی شکل که در طبیعت یافت می شوند.
الیاف معدنی مصنوعی
الیاف معدنی مصنوعی الیافی اند که از سنگ طبیعی، شیشه یا مواد معدنی دیگر طی یک فرآیندی ساخته می شوند. این الیاف مطابق با منبع معدنی شان طبقه بندی می شوند. در سال 1988 الیاف معدنی مصنوعی را مطابق با فرآیند و ابعاد تولید آن ها به چهار گروه اساسی تقسیم بندی شده اند.
الیاف فیلامنت پیوسته : که از شیشه ساخته می شود و میانگین قطر تقریبی 6 الی 15 میکرومتر دارند. پشم عایق که شامل پشم سنگ، پشم سرباره و پشم شیشه می باشد.
پشم عایق: که شامل پشم سنگ، پشم سرباره و پشم شیشه است. پشم سنگ و پشم سرباره از سنگ و سرباره های مذاب ساخته می شوند. قطر اسمی الیاف 2 تا 9 میکرومتر است.
الیاف سرامیکی: شامل الیاف سرامیکی نسوز که گروه بزرگی از انواع مختلف الیاف معدنی را تشکیل می دهند. تحمل حرارتی بالایی دارند و قطر اسمی آن ها بین 1.2 تا 3.5 میکرومتر است.
الیاف با اهدافی خاص: که از شیشه ساخته می شوند و قطر اسمی آن ها 0.1 تا 3 میکرومتر است.
خواص فیزیکی و شیمیایی الیاف معدنی مصنوعی
الیاف معدنی مصنوعی به زیرمجموعه معروفی به نام الیاف شیشه ای مصنوعی محدود می شوند. شامل الیافی اند که از شیشه، سنگ طبیعی یا مواد معدنی دیگر ساخته می شوند و مطابق با منبع مواد معدنی شان طبقه بندی می شوند. پشم سنگ، پشم سرباره و پشم شیشه که به ترتیب از سنگ طبیعی، سرباره و شیشه ساخته می شوند.
در آمریکای شمالی پشم سنگ و پشم سرباره اغلب به عنوان پشم معدنی شناخته می شود. در حالی که در اروپا و آسیا اصطلاح پشم معدنی، پشم شیشه را نیز شامل می شود. لغت پشم در حقیقت انبوه الیاف به هم پیچیده است. در حالی که الیاف به طور طبیعی، به صورت ساختار کریستالین شکل می گیرند، بیشتر الیاف معدنی مصنوعی به صورت سیلیکات های بی شکل اند. شبکه های بی شکل از اکسیدهای سیلیس، بروآلومینیوم، اکسیدهای آلکالین، فلزات قلیایی، اکسیدهای دو ظرفیتی آهن و منگنز یا اکسیدهای آمفوتری تشکیل یافته است. برای جلوگیری از گرد و غبار شدن، الیاف معدنی حاوی چسب و روغن هستند. برخی الیاف خاص ممکن است بدون مواد افزودنی تولید شوند.