سلام و وقت بخیر خدمت همراهان محترم وبلاگ نظری
اهمیت اتاق کنترل و موارد استفاده آن و همچنین عوامل مهم در طراحی و اجرای اتاق کنترل را در این مقاله که متفاوت با مقالات قبلی وبلاگ است. میتوانید بخوانید.
اتاق کنترل و اهمیت آن
اتاق کنترل یکی از ارکان های اساسی هر واحد عملیاتی می باشد که تمام اطلاعات ادوات کنترلی شامل (TRC.PRC.FRC.LRC) از طریق سیگنال الکتریکی یا ابزار دقیق به این بخش ارسال شده و فرمان های اجرایی لازم از این بخش به آنها داده می شود.
ماهیت کار در اتاق کنترل به گونه ای است که جزء کارهای پیچیده و با بار شناختی بالا تلقی شده و پیشگیری از وقـوع خطاهای انسانی در این مشاغل ، ضروری به نظر می رسد.
تحلیل شناختی وظایف اولین و مهم ترین اقدام در جهت طراحی برنامه های پیشگیرانه می باشد و پیشرفت روزافزون تکنولوژی و افزایش پیچیدگی سیستم ها شرایط کار را برای جزء انسانی این سیستمها، دشوار می کند. از علائم این دشواری وقوع حوادثی است که شدت آنها فراگیر و ماندگار است.
موارد استفاده اتاق کنترل
هر کدام از مراکز صنعتی برای کنترل عملیات های مورد نظر به اتاق کنترل نیاز دارند. در صنعت اتاقهای کنترل به شکلها و اندازههای مختلف بر اساس نیاز مورد نظر، وجود دارند.
برای نمونه در انواع نیروگاههای هسته ای، خورشیدی، سیکل ترکیبی، پالایشگاهها، پتروشیمیها، شرکتهای نفت، کشتیهای عظیم، مترو و ...اتاقهای کنترل وجود دارند.
بطور مثال در نیروگاه هستهای ، ارزیابی عوامل انسانی فعالیت مهمی در طراحی سیستم اتاق کنترل برای اطمینان از عملکرد ایمن است.
اهمیت اتاق کنترل در صنایع مختلف
یک سیستم اتاق کنترل نیروگاه هسته ای یک سیستم اجتماعی فنی است که ادغام رابطه انسان و ماشین ، کارکنان اتاق کنترل ، رویههای عملیاتی ، برنامه آموزشی و امکانات مرتبط یا تجهیزاتی که در کنار هم عملکرد صحیح اتاق کنترل را حفظ می کنند ، در بر دارد.
در نظر گرفتن مسائل مربوط به عوامل انسانی (HF) در طراحی نیروگاه هسته ای ، توسط گروه مشورتی ایمنی هسته ای بین المللی آژانس بین المللی انرژی اتمی بیان شده است.
برای ایجاد یک سیستم اتاق کنترل نیروگاه هسته ای باید تصمیمات بسیاری اتخاذ شود و ارزیابی از دیدگاه HF فعالیتی است که می تواند به ناوبری در میان این تعدد تصمیمات طراحی کمک کند.
وظایف اپراتور اتاق کنترل
در انواع مجتمع پتروشیمی یک اپراتور اتاق کنترل وظایفی از جمله کالیبراسیون دستگاه های اندازه گیری و کنترل در عملیات پتروشیمی ، اندازه گیری و کنترل دمای راکتورها و برج های تقطیر ، سنجش فشار سیالات در داخل لوله ها و تجهیزات فرایندی ، کنترل میزان دبی خوراک ورودی و محصول خروجی از راکتورها و برج های تقطیر ، اندازه گیری و کنترل میزان جریان (flow) در لولهها و اندازه گیری و کنترل سطح مایعات در مخازن ذخیره میانی و مخازن ذخیره نهایی را به عهده دارد.
مانیتورینگ
با در نظر گرفتن این نکته که این مراکز بایستی در 24 ساعت شبانه روز و 7 روز هفته، بدون وقفه و تعطیلی به فعالیت بپردازند، مانیتورینگ کلیه زیر ساختهای مکانیکی و الکتریکی و عوامل محیطی آنها ضروری است.
اعلام هشدار و مدیریت خطا ناشی از خرابی تجهیزات و یا منشاء یابی عواملی که منجر به خلل در فعالیت این مراکز شده و موجب خسارت های مالی هنگفت نیز می گردد، لازم و اجتناب ناپذیر میباشد.
از این رو سیستم کنترل و مانیتورینگ مرکز نیروگاهی، وظیفه نمایش سنسورهای محیطی، تاسیسات مکانیکی، تاسیسات الکتریکی و نمایش اطلاعات دیگر سیستم ها را با استفاده از پروتکل های استاندارد به عهده خواهد داشت.
عوامل مهم و موثر در طراحی ، اجرا و کنترل اتاق کنترل
با توجه به موارد ذکر شده در قبل ، طراحی ، اجرا و کنترل اتاق کنترل از اهمیت بالایی برخوردار است.
به دلیل حساسیت بالای محیط اتاق کنترل و وجود دستگاهها و ادوات فراوان که باید در دمای مطبوعی باشند ، یکی از فاکتورهای مهم جهت کنترل دمای اتاق استفاده از سیستم تهویه مطبوع مناسب میباشد.
با توجه به اهمیت بالای سیستم تهویه مطبوع باید قطعات مورد نیاز و سیستم ساپورتینگ تأسیساتی مورد استفاده در آن از مقاومت و کیفیت بالا برخوردار بوده و دارای استانداردهای مربوطه باشد.
ایمنی سیم ها و کابل ها در اتاق کنترل
با توجه به فراوانی سیمها و کابلها در اتاق کنترل یکی از نکات بسیار مهم و حائز اهمیت مربوط به ایمنی آنها در برابر آتش سوزی میباشد. لذا حفاظت و ایمنی این سیمها و کابلها منوط بر استفاده از یک سیستم ضد حریق میباشد.
عملکرد سیستم آتش بند و دودبند
عملکرد سیستم آتش بند دودبند به گونهای است که با شروع آتش سوزی و برخورد شعله های آتش به آن، منبسط می شود و دریچه موردنظر کاملا مسدود می شود و در برابر آتش و دود با درجههای مختلف تا چندین ساعت از خود مقاومت نشان میدهد.
منبع : linkran.com